Autori zastupljeni u Zbirci

Boško Petrović

Rođen je u Novom Sadu 1922. godine.

Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu upisao je 1940. godine, da bi 1941, zbog rata prekinuo studije i vratio se u Novi Sad. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umetnosti u Budimpešti, odakle uskoro zbog rada u SKOJ-u, biva isključen te po povratku u Novi Sad uhapšen i zatvoren u novosadskoj ARMIJI, 1942. godine.

Od 1944. godine aktivno učestvuje u NOR-u kao član Propagandnog odeljenja glavnog štaba Vojvodine, odnosno rukovodilac Odeljenja za dokumentarne i umetničke izložbe Agitpropa JNOF-a.

Studije na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu nastavio je 1945. godine u klasi profesora Mila Milunovića, a prekinuo ih je 1949. da bi prešao u Državnu majstorsku radionicu Mila Milunovića. Iste godine postaje profesor Škole za primenjenu umetnost u Novom Sadu.

Bio je jedan od osnivača umetničkih kolonija u Bačkoj Topoli i Ečki i "Grupe 57" u Beogradu, kao i učesnik drugih umetničkih kolonija. Sa tapiseristom Etelkom Tobolkom, 1961. godine, osniva prvu jugoslovensku radionicu za izradu tapiserija "Atelje 61" na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu diplomirao je 1969. i iste godine počeo da radi kao profesor u Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu. Za vanrednog profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu izabran je 1975. godine, a 1980. za redovnog profesora.

Umro je u Novom Sadu 10. oktobra 1982. godine.

Kovačnica
Kovačnica1954. Ulje na platnu, 58 x 79 cm

Kovačnica
Kalvarija
Pejsaž
Kompozicija
Krevet
Znak
Kompozicija
U kosmosu
Pejsaž
Ulica
Surduci
Kreveti na sprat II
Hlebovi III
Hlebovi I
Hlebovi XI
Manastiri
Dvojni portret
Hlebovi VIII
Hleb IV
Portret druga Tita
Kompozicija
Katedrala
Katedrala
Kompozicija (Kreveti na sprat)