Autori zastupljeni u Zbirci

Branko Filipović - Filo

Rođen je 1924. godine u Cetinju.

Godine 1936. odlazi u Beograd gde nastavlja školovanje. U Cetinje se vraća 1941. i godinu dana kasnije biva uhapšen i interniran u Albaniju, u mesto Kavaja. Kao maloletan, pušten je 1943. godine i iste godine uzet za taoca u Cetinju. Učesnik je NOB od 1944. godine.

Po završetku rata, 1946. godine, na poziv Mila Milunovića upisuje Umjetničku školu u Cetinju, kod profesora Petra Lubarde.

Po završetku ove škole odlazi u Beograd gde se upisuje u Školu za primenjene umetnosti, a potom 1950. Umjetničku školu u Herceg Novom u klasi Marka Kurjačića, kada i prvi put izlaže na V izložbi likovnih umetnika Crne Gore. Sledeće 1951. godine, izlaže na II savremenoj izložbi u Cetinju, i Ivan Tabaković ga predlaže za saradnika Milu Milunoviću. Po dolasku u Beograd upisuje se na Akademiju za likovne umetnosti koju, sa specijalnim tečajem kod Mila Milunovića, završava 1955. godine.

Kod Jaroslava Kratena, u radionici Mila Milunovića, pod uticajem fresko slikarstva eksperimentiše materijalima. Rezultat tih eksperimenata su prve slike peskom i zrnastim pigmentom.

Stalni je član galerija: "Penelope", "Rive Gauche" i "Lambert".

Umro je u Beogradu, 1997. godine.

Pejzaž
Pejzaž1965. Ulje na platnu, 159 x 210 cm

Pejzaž
Insekti