Aktuelne izložbe

Sva lica Dunava Branke Janković Knežević

Otvaranje izložbe: 7. decembar 2017. u 18:00
Izložba je otvorena do: 7. januar 2018.
Govori: Dejan Radovanović, istoričar umetnosti

Branka Janković Knežević ovom izložbom predstavlja novosadskoj publici dokle je stigla u razvoju teme Dunava kroz više od tri decenije, koliko se ovaj tematski i metodski ciklus odvija i razvija u njenom opusu. Život pored Dunava potpuno je prirodno nametnuo osnovni tematski okvir, jer je to najjasnija opšta konstanta autorkinog života – pored njega se budi, živi i radi.

Radovi iz dunavskog ciklusa Branke Janković Knežević su u najnovijoj fazi potpuno jasno pokazali suštinu fokusa na tanku ravnu površinu – to su slike/ogledala sa svim reflektujućim svojstvima u pojavnom i refleksivnim mogućnostima u intelektualnom i emocionalnom sloju.

Branka Janković Knežević završila je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i magistarske studije na Akademiji umetnosti u Novim Sadu. Od 1976. do 1994. godine, radila je kao slikar konzervator u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu, a od 1994. godine kao profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Dobitnica je sedam nagrada iz oblasti crteža i grafike u zemlji i inostranstvu. Njeni radovi nalaze se u značajnim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu (Austrija, Švajcarska, Holandija, Grčka).