Prethodne izložbe. Od 2014.

Galerija i autizam – Naša priča. Dela iz Poklon zbirke Rajka Mamuzića viđena očima dece iz autističnog spektra

Otvaranje izložbe: 8. jun 2018. u 19:00
Izložba je otvorena do: 6. jul 2018.
Autor izložbe: Maja Stojanović, akademska slikarka
Kustos izložbe: Nada Stanić, muzejski savetnik

Društvo za podršku osobama sa autizmom grada Novog Sada (DPOSA) od 2012. godine aktivno realizuje likovne radionice namenjene ovoj populaciji u okviru kojih se radi na edukaciji dece sa autizmom, isticanju sposobnosti komunikacije vizuelnim sredstvima, te njihovo usavršavanje i likovno opismenjavanje, individualizam i jasan rukopis svakog pojedinca.

Izložba "Galerija i autizam – naša priča" je rezultat radionica Društva za podršku osobama sa autizmom i saradnje sa Poklon zbirkom Rajka Mamuzića i kolekcionara slika Nikole Bogdanovića iz Sremske Mitrovice. Ovo je prilika da članovi Društva pokažu rezultat kreativnog rada osoba sa autizmom i da najšira javnost upozna njihov stvaralački potencijal, razume različitost izražavanja snažnih osećanja, jednake potrebe i želje i slikarstvo kao jezik prihvatanja.

Sredstva za realizaciju izložbe i radionica obezbedili su Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Gradska uprava za kulturu Novog Sada.

Izložba je donatorskog karaktera i sredstva prikupljena donacijama biće usmerena isključivo za decu, mlade i osobe sa autizmom za nastavak art-terapije, kao i za podizanje kapaciteta udruženja.