Prethodne izložbe. Od 2014.

Svečano zatvaranje manifestacije Leto na Trgu galerija 2018.

30. avgust 2018. u 21:00

Grupa "Happy Trash Production" publici će se predstaviti video instalacijom koja putem istraživanja fonda Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića i njenog muzeološko-arhivskog materijala aktuelizuje pitanja koja se tiču sudbine umetnika i umetničkog dela, kritičkog sagledavanja današnjeg mesta i uloge ustanova kulture u društvu, uloge diskursa moći u umetnosti i odnosa umetnosti i vlasti.

U svom radu, umetnička grupa "Happy Trash Production" (koju čine Branislav Petrić, Staniša Dautović, Dragan Matić, Željko Piškorić, Vladimir Marko i Duška Karanov) neguju princip in-situ rada, u kontekstu zatečenog mesta/prostora/sistema ideja. Umetničkim reagovanjem na uspostavljeni sistem, kao i njegovim afirmisanjem ili kritikovanjem grupa ustanovljava demistifikaciju umetnosti i umetnika. Posmatranjem različitih društvenih pojava i njihovim postavljanjem u novi kontekst umetnički sastav podstiče publiku na traganje za odgovorima na otvorena pitanja.

"Happy Trash Production" postoji od 2004. godine i izlaže u zemlji i inostranstvu.

O manifestaciji Leto na Trgu galerija

Godine 2012. Galerija Matice srpske i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog pokrenule su manifestaciju "Leto u vrtu galerija", koja je Novosađanima pružila predah u prijatnom ambijentu muzejske bašte, kao i kvalitetan kulturni sadržaj. Ovogodišnjem, sedmom ciklusu programa pridružila se i Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, te se od ovog leta kroz program "Leta" aktuelizuje još jedan atraktivni muzejski prostor Trga galerija, što je uslovilo promenu naziva manifestacije u "Leto na Trgu galerija". Svakog četvrtka u 21 sat, uz besplatan ulaz, do 30. avgusta publiku očekuje zanimljiv program ispunjen projekcijama filmova, koncertima, predavanjima i drugim vidovima kontekstualizacije i afirmisanja različitih kulturnih fenomena.

"Leto na Trgu galerija" su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, kao i Grad Novi Sad – Gradska uprava za kulturu.

Programi manifestacije "Leto na trgu galerija" se realizuju se u okviru "Kaleidoskopa kulture" - nove velike platforme Fondacije "Novi Sad 2021" koja povezuje umetnike, ustanove kulture, nevladine organizacije, građane tj. publiku iz Novog Sada i okoline i posetioce našeg grada. Platforma je delo zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture koje, kroz različite umetnosti, predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti i bogatstva grada. Od 25. avgusta do 30. septembra u okviru "Kaleidoskopa kulture" biće realizovano više od 400 kulturnih programa u koje će biti uključeno preko 60 organizacija iz Novog Sada uz učešće više od 1.000 umetnika iz zemlje i inostranstva.