Vesti

Promocija knjige "Erika Marjaš" autorke Svenke Savić

Ponedeljak, 22. oktobar 2018. godine. U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića održaće se promocija knjige "Erika Marjaš" autorke Svenke Savić pod nazivom "Erika Marjaš u Srpskom narodnom pozorištu". Program počinje u 18:00.

Na promociji će govoriti: prof. dr Vera Vasić, Filozofski fakultet UNS, recenzentkinja, dr Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, prof. dr Vesna Krčmar, Akademija umetnosti UNS, recenzentkinja, prof. dr Svenka Savić, Filozofski fakultet UNS, profesorka emerita, autorka i Relja Dražić, izdavač.

Erika Marjaš je najznačajnija prva igračica Baleta Srpskog narodnog pozorišta za 70 godina njegovog postojanja. Najpre je igrački vek provela u ovom ansamblu, potom je njime rukovodila i razvija ga i po tim doprinosima pripada grupi znamenitih žena Novog Sada. Do sada je primila brojne nagrade i priznanja i nagradu Udruženja baletskih umetnika Srbije za životno delo (2006).

Svenka Savić, profesorka emerita, napisala je četiri knjige o igri i baletu u Novom Sadu: "Baletska škola Novi Sad" (1989); "Balet" (1995) – za koju je dobila nagradu Laza Kostić; "55 godina Baletske škole u Novom Sadu" (2004), "Erika Marjaš" (2018), a u knjizi "Pogled u nazad: Svenka Savić o igri i baletu" (2006) objavile su saradnice njene tekstove kritika baletskih predstava u dnevnoj štampi, uz tekstove drugih žanrova obznanjene u pozorišnim i drugim časopisima i/ili poglavljima knjiga. Za svoj rad je dobila brojna priznanja između ostalog i nagradu Udruženja baletskih umetnika Srbije za životno delo (2017).

Autorka u knjizi "Erika Marjaš" piše o detinjstvu umetnice u Novom Sadu i o profesionalnom uspehu iz perspektive višeglasja: na osnovu razgovora sa umetnicom, na osnovu medijske prisutnosti i na osnovu svedočenja savremenica i savremenika. U knjizi su prvi put na jednom mestu objedinjeni svi podaci ne samo o umetnici nego i o kolektivu kojem je podarila svoj talenat i ljubav. Otuda je ova knjiga istovremeno i deo istorije Baleta SNP u Novom Sadu.